sinds 1829

Het koor Concerten Historie Steun ons koor Informatie
Omhoog

Historisch concert rond Willem Kes
op 7 oktober 2017

Op zaterdag 7 oktober is in de Grote Kerk te Dordrecht een historisch concert uitgevoerd.

Toonkunstkoor Dordrecht e.o. heeft, in samenwerking met De Orchest-Vereeniging en het Ophelia Trio een benefietconcert in herinnering gebracht dat 134 jaar geleden werd gegeven op initiatief van Willem Kes. Ook verlenen de sopraan Marjoleine Schaap en organist Cor Ardesch hun medewerking.

Aanleiding voor een reprise van dit benefietconcert in 1883 was de presentatie van de biografie van Willem Kes, geschreven door Rob Landman.  Het eerste exemplaar is tijdens het concert in ontvangst genomen door de algemeen directeur van het Concertgebouworkest, Jan Raes.

Willem Kes was dirigent van Toonkunstkoor Dordrecht e.o. van 1879 tot 1888. Tevens was hij oprichter en de eerste dirigent van de Orchest Vereeniging te Dordrecht. In 1888 werd Kes aangesteld om het Concertgebouworkest, dat toen net was opgericht, te vormen en te  dirigeren. Hij bleef zeven jaar aan dit orkest verbonden.

In 1883 vonden vele vissers -onder andere uit de omgeving van Dordrecht- de dood in een zware voorjaarsstorm. Om de weduwen en de wezen te steunen werd een steunfonds opgericht, uit het hele land kwamen bijdragen binnen. Een maand na de storm werd het benefietconcert in Dordrecht gegeven.  De opbrengst bedroeg circa 1100 gulden, wat volledig ten goede kwam van het steunfonds.

Op 7 oktober werden onder andere uitgevoerd:

Ter afsluiting van het programma is de biografie van Willem Kes aangeboden aan de heer Jan Raes, directeur van het Concertgebouworkest.

Locatie: Grote Kerk, Lange Gelderse kade 2, Dordrecht